Sockerdricka blev en besvikelse

Det är inte lätt med gamla recept, inte nog med att måtten behöver översättas, ingredienserna stämmer inte heller med vad som finns att tillgå nuförtiden.

Grumlig med lite jäsrester på topp, det är det närmaste jag kan komma beskrivningen av min första hemgjorda sockerdricka.
Grumlig med lite jäsrester på topp, det är det närmaste jag kan komma beskrivningen av min första hemgjorda sockerdricka.

Nu har jag i alla fall tappat några buteljer med sockerdricka – typ sockerdricka i alla fall. Utseendet är inte riktigt vad man väntar sig och smaken lämnar en hel del att önska. Någon påpekade att socker, vatten och jäst är vad man brukar kalla mäsk – och nog ser det ut så i alla fall.

Smaken påminner inte heller om någon sockerdricka jag druckit tidigare. Men kolsyrat är det i alla fall. Min sockerdricka påminner mest om julöl utan alkohol. Humlen slår igenom rätt kraftigt. Men ser man på de gamla recepten så är humle flitigt förekommande. Så det var kanske vad man förväntade sig om sockerdricka på den tiden.

Har nu insett att sockerdricka är ett samlingsnamn med en mängd lokala varianter. Man gjorde sockerdricka av det man hade tillgång till, precis som med svagdricka. Nu har vi blivit tillvända på den industriella sockerdrickan gjorde på kolsyrat vatten och aromer, så jag undrar om det numera finns någon marknad för originalet. Ska göra ett nytt försök längre fram när jag vant mig vid de nya smaksensationerna.

6 reaktioner till “Sockerdricka blev en besvikelse”

 1. Brrrrr! Maskrosvin istället, kanske?
  Eller rabarbervin! Det lär kunna bli gott. =)

  1. Jag håller på att ta fram säljbara produkter, och då måste alkoholhalten vara försumbar. Men rabarbervin för privat bruk måste jag prova när odlingarna kommer igång.

   1. Är inte dryck överhuvudtaget en ganska odryg och skrymmande sak att göra och sälja?

    Annars, hur med fläder? Kanske skulle ”pigga upp” den där sockerlagsgeggamojan? Några buskar?

    1. Håller med, men man måste testa vad som funkar. Sockerdricka, även om den skulle bli god, blir lite föromständigt eftersom den ska koka i fyra timmar. Nästa projekt är att försöka göra kvass.

 2. Visste du något så när vad du var ute efter? Jag menar att din sockerdricka kanske blev exakt som den var avsedd sett till receptet fast att vår syn på hur det ”ska” smaka har ändrats? (Vilket inte gör den mer säljbar i och för sig…)

  1. Jag visste att det skulle bli en ny smaksensation. Humlen finns tex inte i vanlig sockerdricka, men hade nog hoppats att det skulle smaka bättre. Tror inte att min ”produkt” skulle uppskattats ens på 1800-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.