Saag Ghost – en av mina favoriträtter

Saag Ghost är egentligen lamm med spenat, men här har jag gjort den på vanliga grytbitar. Och ja, granen står kvar – så länge den inte barrar får den fortsätta pryda mitt vardagsrum.
Saag Ghost är egentligen lamm med spenat, men här har jag gjort den på vanliga grytbitar. Den går att göra på nöt, gris, kyckling eller lamm – bra man ser till att anpassa koktiderna..

En av de största nackdelarna med att bo på landet är att det är långt till närmaste indiska restaurang. En tröst i denna misär är att det går att laga Saag Ghost själv, och att man kan då få den riktigt het. 

Saag Ghost är egentligen lamm med spenat, men jag gör den på det kött jag råkar ha hemma. Det går även att göra en vegetarisk variant med linser. Vad man får tänka på är att koktiden och mängden vatten får justeras när man byter kött.

 

Ingredienser:

Saag Ghost är lättlagad – lägg bara alla ingredienserna utom olja och garam masala i en gryta och låt den koka tills köttet är mört.
Saag Ghost är lättlagad – lägg bara alla ingredienserna utom olja och garam masala i en gryta och låt den koka tills köttet är mört.

800 gr lammkött
400 gr fryst bladspenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 tomater
1 msk torkad chili

2 tsk paprikapulver
2 tsk gurkmeja
1 msk salt
4 dl vatten

1 dl matolja
2 tsk Garam Masala

Skär kött och tomater till små tärningar, krama ur vätskan ut spenaten, hacka lök och vitlök och lägg allt i en gryta. Tillsätt övriga ingrediensen UTOM olja och Garam Masala.

(Använder du grytbitar av nöt så behövs 1 extra dl vatten. Gör du grytan på linser behövs 2 dl extra.)

Sen är det bara att koka din Saag Ghost tills köttet är mört. För kyckling, lamm eller linser betydde det ungefär 15 minuter. Nötkött av bog kan behöva koka 45 minuter.

Oljan sist

Därefter tillsätter du oljan och höjer temperaturen på spisen. Koka tills nästan allt vatten är borta och oljan börjar brunfärga spenaten något.

Nua har jag bara ett par deciliter kvar av min torkade habanero. Tur att jag har fryst "nödchili" så jag klarar mig till nästa skörd.
Nu har jag bara ett par deciliter kvar av min torkade habanero. Tur att jag har fryst ”nödchili” så jag klarar mig till nästa skörd.

Först när allt är klart tillsätter du Garam Masala. Tricket med oljan och Garam Masala är det viktigaste med en bra Saag Ghost. Tillsätter du dessa ingredienser för tidigt så blir det bara en vanlig gryta. Men den heta oljan lyfter smakerna, och Garam Masala får aldrig koka – då försvinner massa aromer.

Saag Ghost med chili

Grundreceptet kommer från Indiska kokboken men jag har pimpat det och bland annat tillsatt chili. Styrkan i chilin avgör du själv. Jag gillar torkad habanero, men det anses av mina vänner att den är oätlig. Så använd den chili du gillar.
För känsliga personer kan ett par teskedar cayennepeppar räcka.

Saag Ghost serveras vanligtvis med ris – men jag har ätit den med potatis i olika former och till och med med pasta. Lika gott hela tiden.

(Indiska kokboken av Ove Pihl går att hitta på antikvariat och har massor av bra recept förutom Saag Ghost.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.