Bekämpa skräppan som en zombie

En bit rundstav, två slangklämmor och ett avsågat stämjärn. Sen är man redo att gå i krig mot skräpporna.
En bit rundstav, två slangklämmor och ett avsågat stämjärn. Sen är man redo att gå i krig mot skräpporna.

En av mina huvudfiender här på gården är skräppan. Den attackerar från alla håll och jag gör vad jag kan för att bekämpa den. Kör regelbundet med röjsågen – men den ger sig inte utan det dyker upp nya plantor från roten. Min senaste idé är att tänka på dem som zombies.

Tänk dig att skräppans hjärna sitter sju centimeter ner på roten. Då är det vara att sike och hugga till innan skräppan går till motattack.
Tänk dig att skräppans hjärna sitter sju centimeter ner på roten. Då är det bara att sikta och hugga till innan skräppan går till motattack.

Att hugga och massakrera dem med röjsågen hjälper bara tillfälligt, de kommer tillbaka. Men jag läste att det är bara de översta sex centimetrarna på roten som kan skjuta nya skott – och de ledde till zombieidén: Skräppans hjärna sitter sju centimeter under jorden och det är den man måste attackera om man ska slå ut eländet.

Nu har jag tillverkat ett skräppjärn av Julas billigaste stämjärn och en bit rundstav. Under eftermiddagen har jag testat mitt nya vapen med varierande framgång. Träffar man rätt är det lätt, men det är inte självklart hur roten går. Skräppor är luriga. De kan ha en stam som vilar på marken upp till en decimeter innan de reser sig och avslöjar var de är. Och då är det inte lätt att träffa hjärnan.

Dessutom är en del av dem så bedrägliga att de växer mellan stenar och då går det inte att få in en ren stöt. Skräppjärnet fungerar i alla fall väl för pengarna – ett dåligt stämjärn får man för under 50 kronor. Och även om det inte är hundraprocentigt så är det ett bra tillskott i vapenarsenalen.

2 reaktioner till “Bekämpa skräppan som en zombie”

  1. Tack för tipset, ska genast sätta ihop en egen zombiedödare. Skräppa är en av mina mest irriterande ogräs i vallen, inget betesdjur äter dom (som tur är för i såfall skulle den vara prydligt utspridd i fårens gödselkulor överallt). Har inte fler än att jag kan trava runt och försöka utplåna dom mekaniskt, har bara inte hittat det optimala verktyget förrän nu.

    1. Zombiedödaren funkar, men ärligt talat tycker jag en vass spade är effektivare. Man behöver kraft för att ta sig ner till hjärnan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.