
Våren är sen – men redan har de första röda rabarberknopparna letat sig upp ur myllan. Och rabarber ska gödslas så tidigt som möjligt på våren – så fort det går att mylla ner gödseln.
I mina rabarberodlingar använder jag Biofer, ett ekologiskt pelleterat hönsgödsel som ofta går att köpa i lösvikt. Visst, jag har egen hönsgödsel – men för växter som ska ha en mer noggrann giva är det pelleterade att föredra. Den egna gödseln använder jag istället för att gödsla större fält.

Jag har räknat på gödselbehovet för rabarber och här i Sverige motsvarar det ungefär en rejäl näve Biofer två gånger om året. Första givan tidigt på våren och andra givan efter skörd – runt midsommar ungefär. Det är viktigt att inte gödsla rabarber för sent på sommaren eftersom det försämrar rabarberns övervintringsförmåga.
Här kan du läsa om mina vedermödor när jag planterade rabarberna.
Sen måste gödseln myllas ner annars försvinner kvävet i luften. Jag använder mig av ett gammalt planteringsrör som gör det rationellt att gödsla planta för planta. Bara att trycka ner, öppna röret och sen släppa ner pelletsen.

Har man bara några rabarberplantor i trädgården är det inte lika noga med gödslingen. Ofta skördar man inte lika intensivt och är inte beroende av att få största möjliga skörd. Tar man bara några stjälkar då och då så klarar sig rabarbern med betydligt mindre.
Förra året delade jag ett tiotal rabarberplantor och satte dem på väv. Erfarenheterna från tidigare år är att jag får betydligt större skörd när rabarbern slipper konkurrens från kvickrot, hästhov och hallon. Tyvärr har jag sett tendenser på att just hallonen börjat ta sig igenom täckväven.