Hur lång tid tar det att gräva ett dike?

Med femton meter stickdike hoppas jag kunna vattna ur den kvarvarande surhålan.
Med femton meter stickdike hoppas jag kunna vattna ur den kvarvarande surhålan.

Om man gräver fem meter dike (40 cm djupt och 25 cm brett) på sextio minuter. Hur lång tid tar det då att gräva femton meter dike? Svaret är komplicerat…

Trots de stora diken som grävdes i höstas har jag fortfarande kvar en del surhålor på marken. Därför har jag börjat gräva några stickdiken för att avvattna bättre. Men tidsåtgången är mer svårberäknad än man tror.

Hur lång tid tar det för en tonåring att gräva femton meter dike? Kuggfråga, en tonåring skulle aldrig få för sig att gräva några diken.

Okej, men hur lång tid tar det för en normal vuxen att gräva femton meter dike? Också en kuggfråga, en normal vuxen skulle aldrig få för sig att gräva ett dike. En vuxen hyr någon som gräver dike år hen.

Men tillbaka till grundfrågan då. Hur lång tid tar det för mig att gräva femton meter dike? Nu har vi ju grundförutsättningarna – fem meter på 60 minuter. Men det är också en kuggfråga. Fem meter gick bra – men sen ringer telefonen, jag blir hungrig, det börjar regna, jag blir trött, katterna behöver klappas etc etc

Det enda rimliga svaret är att det beror på. Sen är det trots allt rätt lättgrävt eftersom marken är fräst i höstas. Så jag tror jag blir klar kommande vecka. Om inget mer brådskande inträffar.

7 reaktioner till “Hur lång tid tar det att gräva ett dike?”

 1. Det tar alltid längre tid än man tror, även om man tagit hänsyn till att det alltid tar längre tid än man tror.

   1. Har du inget plogblad till traktorn? Det blir lika stort som handgrävt!

    1. Bra idé. Men jag har en treskärig plog och tvåhjulsdriven traktor. Rädd att jag kommer att sätta mig fast igen om jag försöker dra över surhålan. Började svikta redan när jag harvade runt den.

 2. Ser ut som ett ohemult tungt jobb!
  Finns det inga folk på bygden som behöver straffkommenderas? Typ…

  1. Finns dåligt men potentiella bestraffningskandidater här på landet. Där har ni det bättre i Göteborg. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.