
Kallt – men dagarna blir ljusare. Och nu gäller det att behärska sig och inte så för tidigt. Det är ett misstag jag gjort förut med rangliga och alldeles för stora plantor som resultat.
Målet är att få de första fröna i jorden i månadsskiftet februari/mars. Då är det chili som ska igång. I år kommer jag att odla pålitliga sorter som Espelette och Hot Lemon. Om sådden går som planerat och vädret inte bjuder på några överraskningar så kommer jag att ha mina första gröna Espelette redan i juni. Övriga sådder kommer efter hand.
Tidigare har jag odlat habanero och av de sorter jag odlat är det den som behöver längst tid. Habanero behöver runt 150 dagars utvecklingstid och för att få bra styrka vill jag att den mognar under sommarens varmaste period – vilket jag i år räknar med att det är i juli. Så med tid för groddning och lite marginal är det lagom att så i början på februari. Men i år står jag över, den har inte gett så bra skörd och jag föredrar mycket av en mildare chili framför lite av en stark.

Espelette är min favoritchili och jag har torkad Espelette som min huvudsakliga krydda – men nu börjar den ta slut. Jag har också testat att odla Espelette på friland och det gick, men blev ungefär halv skörd jämfört med växthus.
Efter hand kommer mitt Green room att fyllas på eftersom i väntan på sommaren. I år fokuserar jag på de viktigaste växterna. Oregano, lavendel och libbsticka. Kommer också att sätta en ny omgång kvanne – som varje år. Övriga kryddor som ska sås är malört, citronmeliss och pimpinell.