När jag sätter upp permanenta elstängsel – såna som ska sitta uppe i flera år föredrar jag att använda järntråd. Det finns elband och eltrådar av textil som är både billigare och mer lätthanterliga. Tyvärr har de ett bäst före datum.
Här en film om hur jag drar järntråd:
Ska man stängsla för att hålla djur inne behöver man inte komma upp i samma höjd. Men mitt elstängsel är till för att hålla djur ute. Hjortar och rådjur ska hållas borta från odlingarna. Därför har jag gått upp i höjd till 180 centimeter. Det räcker vanligen för att avskräcka djuren. Men räkna inte med ett hundraprocentigt skydd. Ett tillräckligt motiverat rådjur tar sig igenom, men jag kommer att förbättra stängslet allt eftersom jag upptäcker läckor.
I längst ner har jag fårstängsel eftersom jag hade flera rullar liggande här på gården. Men om jag börjat från grunden hade jag använt riktigt viltstängsel – två meter högt. Särskilt om jag skulle stängslat på åkermark. I skogen är det lite bökigt att hantera de tunga tvåmetersrullarna.
Mitt alternativ är alltså fårstängsel i botten och elstängsel ovanför. Fördelen med denna kombination är att den är rätt lätthanterlig och flexibel. Märker jag att djuren tar sig in någonstans är det rätt lätt att dra en extra tråd där. Dessutom ser det inte lika störande ut i landskapet. På lite håll syns knappt eltråden.
Det finns en del som tycker illa om elstängsel och hakar upp sig på att det är uppåt 10000 volt. I verkligheten är det inte spänningen (antalet volt) som är farligt utan strömmen (antalet ampere). Ett elstängsel har hög spänning men väldigt låg ström. Testa själv – det känns rejält när man rör vid ett elstängsel – men det är oskadligt. Precis som det ska vara.
Tanken är att djuren ska lära sig – och det gör de fort. Jag ser till och med på harspåren att de små gnagarna undviker att gå i närheten av tråden och hittar andra vägar.