Dra järntråd för elstängsel

När jag sätter upp permanenta elstängsel – såna som ska sitta uppe i flera år föredrar jag att använda järntråd. Det finns elband och eltrådar av textil som är både billigare och mer lätthanterliga. Tyvärr har de ett bäst före datum.

Här en film om hur jag drar järntråd:

Ska man stängsla för att hålla djur inne behöver man inte komma upp i samma höjd. Men mitt elstängsel är till för att hålla djur ute. Hjortar och rådjur ska hållas borta från odlingarna. Därför har jag gått upp i höjd till 180 centimeter. Det räcker vanligen för att avskräcka djuren. Men räkna inte med ett hundraprocentigt skydd. Ett tillräckligt motiverat rådjur tar sig igenom, men jag kommer att förbättra stängslet allt eftersom jag upptäcker läckor.

Ännu är stängslet inte hundraprocentigt, men jag utnyttjar snön för att se var de tar sig igenom. Fördelen med elstängsel är att det är lätt att dra en ny tråd där det behövs.
Ännu är stängslet inte hundraprocentigt, men jag utnyttjar snön för att se var de tar sig igenom. Fördelen med elstängsel är att det är lätt att dra en ny tråd där det behövs.

I längst ner har jag fårstängsel eftersom jag hade flera rullar liggande här på gården. Men om jag börjat från grunden hade jag använt riktigt viltstängsel – två meter högt. Särskilt om jag skulle stängslat på åkermark. I skogen är det lite bökigt att hantera de tunga tvåmetersrullarna.

Mitt alternativ är alltså fårstängsel i botten och elstängsel ovanför. Fördelen med denna kombination är att den är rätt lätthanterlig och flexibel. Märker jag att djuren tar sig in någonstans är det rätt lätt att dra en extra tråd där. Dessutom ser det inte lika störande ut i landskapet. På lite håll syns knappt eltråden.

Det finns en del som tycker illa om elstängsel och hakar upp sig på att det är uppåt 10000 volt. I verkligheten är det inte spänningen (antalet volt) som är farligt utan strömmen (antalet ampere). Ett elstängsel har hög spänning men väldigt låg ström. Testa själv – det känns rejält när man rör vid ett elstängsel – men det är oskadligt. Precis som det ska vara.

Tanken är att djuren ska lära sig – och det gör de fort. Jag ser till och med på harspåren att de små gnagarna undviker att gå i närheten av tråden och hittar andra vägar.

2 reaktioner till “Dra järntråd för elstängsel”

  1. Eftersom jag är född och uppvuxen på en bondgård, var det bland allt annat, vi småpojkars sommaruppgift att ”bränna” det tio-tal kalvar som fötts under vinterhalvåret.Runt betesmarkerna satt elstängsel för mjölkkorna.Kalvarna, som var 2-6 månader gamla, följde de vuxna djuren.Runt deras hals sattes en”tralj” dvs ett halsband av metall. Från detta band satt två långa, ca 50 cm, järnspröt rakt upp. Vår uppgift var att i början av kalvarnas utevistelse locka dem till stängslet, få dem till att krypa under stängslet till oss, så att de fick en ” j-vla stöt” samtidigt som vi på motsatta sidan skrek ett avgrundsvrål. Metoden var effektiv. Efter en dags utevistelse vågade inte en enda kalv närma sig elstängslet, inte ens närmare än en meter.
    Unga djur lär snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.