Igår slog jag av blasten på vinterpotatisen. Nu ska den få vila i jorden ett par veckor innan det är dags för skörd.
Anledningen till att man slår av blasten en tid innan är för att potatisen ska tåla lagring bättre. När man slår av blasten slutar potatisens tillväxt och istället bygger den på ett tjockare skal. En annan gödel är att den släpper lättare från stolonerna (de underjordiska stamdelarna).
Vill du läsa mer om odling och livet på landet? Följ bloggen på Facebook eller prenumerera i spalten till höger.
Min plan är att använda en sållmatteupptagare när jag skördar. Det är en maskin jag drar efter traktorn som gräver upp knölarna och sen skakas jorden av på ett band. Har aldrig använt den tidigare men om jag lyckas kommer det en rapport om hur den fungerar.
Sen kommer nästa projekt och det är att hitta ett bra ställe för vinterförvaring av potatisen. Potatis är även efter upptagningen en levande växtdel och om den lagras för varmt fortsätter den att andas och bryta ner kolhydrater till vatten och koldioxid. Potatisen förlorar vikt, skrumpnar och blir sötaktig.
Å andra sidan måste man undvika frost som spränger potatisens celler. Optimal temperatur är 3–5 grader i ett utrymme med god ventilation. Sen måste det vara helt mörkt. Både dagsljus och elektriskt ljus får potatisen att bli grön – och alla gröna delar är giftiga. Det är främst ämnet solanin man ska akta sig för. Det kan ge symptom som illamående och diarré. I riktigt allvarliga fall kan nervsystemet angripas.
Men jag tror inte man ska vara för orolig. Trots att solaninhalten är högre i norden än i sydliga länder finns inga allvarliga förgiftningsfall rapporterade här. Hur som helst äter jag inte gröna potatisar. Man ska förresten akta sig särskilt för att äta groddar eftersom solanin halten är mycket hög i dem.