Till slut har jag satt vitlöken

Man tror gärna att raderna är spikraka när man går med hackan. I verkligheten är det rätt ok att ge lsin vitlök lite svängrum...
Man tror gärna att raderna är spikraka när man går med hackan. I verkligheten är det rätt ok att ge sin vitlök lite svängrum…

Ett av mina dåliga samveten har varit kartongen med tre kilo vitlök som stått och väntat på att komma i jorden. Nu kan jag i alla fall bocka av det projektet.

Vitlök sätter man på hösten, jag vet att det finns de som experimenterar med plantering på våren – och bor man i rätt zon kan det fungera. Men ska det bli fina lökar är det bra att vara ute i tid.

Man ska undvika att använda vitlök från matbutikerna som utsäde. Av flera skäl: Den kan vara behandlad för att inte gro, du vet inte vilken sort det är och om den fungerar där du bor och har du otur så sprider du olika växtsjukdomar i din odling.

I trädgårdshandeln kan vitlöken vara extremt dyr. Har sett priser på över 30 kr styck. Jag beställde min vitlök från Olssons frö. 68 kronor kilot plus hundra i frakt för Therador som är en bra sättlök för vårt klimat.

Sen var det bara att dra upp rader med potatishackan. 5 cm djup med 40 centimeters radavstånd tyckte jag blev lagom. Sen var det bara att dela lökarna och lägga ut klyftorna i raderna med mellan 10 och 15 cm avstånd. Kratta igen raderna och sen packa genom att köra över med trädgårdstraktorn.

Nu är det bara att avvakta till våren och då hålla efter ogräset. Det fanns en hel del kvickrot i landet – så det gäller att inte glömma rensningen. Vitlöken mår också bra av en gödselgiva på vårkanten för att komma igång ordentligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.