Torkan förändrar gräsmattan

Gräset är uttorkat på sina ställen men aspskotten frodas. Synd bara att det inte är nyttigare träd.
Gräset är uttorkat på sina ställen men aspskotten frodas. Synd bara att det inte är nyttigare träd.

Efter tre månader med torka verkar regnen vara tillbaka. Även om de bara kommer som åskskurar är varje droppe välkommen. Men vädret har förändrat min gräsmatta.

Mina gräsmattor har klarat sig hyfsat bra. Tror det beror på att de får tidig skugga av skogen och att jag har ytligt grundvatten på många ställen. Men en konsekvens har vädret haft – gräset slutade växa.

Ska man se det positiva så har jag sparat bensin eftersom det inte behövts så många klippningar den här sommaren. Men det finns andra växter med mer djupgående rötter som klarat sig bättre. Min stora gräsmatta har sakteliga börjat omvandlas till skog när klippningarna uteblivit.

Normala somrar så hålls aspskotten efter vid varje klippning och de har kraftig konkurrens från det snabbväxande gräset. Men i år har förhållandena varit annorlunda och det har gynnat aspen.

Tycker faktiskt det ser riktigt trevligt ut men snart gäller det att gå över gräsmattan om de nyinflyttade inte ska ta över helt.
Tycker faktiskt det ser riktigt trevligt ut men snart gäller det att gå över gräsmattan om de nyinflyttade inte ska ta över helt.

Med djupgående rötter har de nått ner till vattnet och bara på några veckor har de bildat en liten slyskog. Hade jag lämnat det så här ett par år gissar jag att skogen skulle ha återtagit gården.

2 reaktioner till “Torkan förändrar gräsmattan”

 1. Intressant att aspen tydligen är bättre på att överleva torkan än gräset; men rötterna går väl djupare.

  Det förvånar mig lite att asparna finns kvar där under i din gräsmatta. Om du klippt ofta borde de väl dö till slut? För det kan väl inte vara nya frön som förökat sig? Själv har jag under 10 år sakta erövrat ängs- och slymark och gjort till tomt och gräsmatta. Sedan fem år sköts det dock av en robotgräsklippare och jag sätter nu denna maskin i paritet med tvättmaskin, bil och motorsåg. Stängde av roboten för flera veckor sedan, men inget av det som tidigare fanns i hagarna har växt upp (t.ex. just asp eller hallonsnår). I skuggiga områden växer dock klövern medan gräset är grönt men knappt växer.

  Läser din blogg och ser dina filmer med stort intresse. Har ett ställe med liknande förhållanden som du, men i Västergötland. Satsar också på äppelodling men istället ängsäppleodling. Tyvärr fick de flesta äpplen/sorter ett angrepp i början/mitten av juli. Möjligen rönnbärsmal. Det stora rönnbärsträdet ger inga rönnbär i år så de kan ha gett sig på äpplena istället. Som tur är lever jag inte av detta ännu, men det är förargligt när det är ett sådant fint äppleår.

  Hur går det med dina äpplen? Blir detnågot i år? Hur har ympningarna tagit? Hur ofta vattnar du? För övrigt skall sägas att Katja, som du odlar, är mitt favoritäpple – det är den sort (av över 10 sorter) som ger mest. Dessutom är trädet tåligt och äpplena goda. Förutom många äpplen, tycks 2018 bli ett vindruve-år. Medelhavsvärmen tycks gynna vindruvorna i år. Såväl klasar som druvor är stora.

  1. Tror det är frön som gror. har ett bestånd av riktigt stora aspar precis vid gräsmattan. Det kan också vara rötter som kryper ut från det beståndet.
   Äppelodlingen ser bra bra ut. Har vattnat rejält ungefär var annan vecka och trots att de bara planterades förra året och trots skadorna är det upp till fyra äpplen per träd. Gissningsvis har runt 90 procent av ymparna tagit sig. En del har dragit iväg rejält medan andra bara är någon decimeter. Men jag är nöjd med att det fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.