Varning för ny sjukdom på amerikanska blåbär

Mina amerikanska blåbär har hunnit bli tre år och jag kommer inte att köpa några nya buskar i år. Vill inte få in blåbärsrost i odlingarna.
Mina amerikanska blåbär har hunnit bli tre år och jag kommer inte att köpa några nya buskar i år. Vill inte få in blåbärsrost i odlingarna.

En ny allvarlig sjukdom ”blåbärsrost” på amerikanska blåbär har nått syd- och mellaneuropa. I Tyskland sätt plantskolor i karantän om sjukdomen upptäcks, men Sverige har inga regler för detta.

Som ekoodlare fick jag den här varningen via länsstyrelsens odlingsbrev. Blåbärsrost visar sig direkt efter lövsprickning i form av små fläckar på bladen och vid kraftiga angrepp avlövas busken helt. Innan dess går det inte att se någonting.

Blåbärsrost är ännu inte konstaterad i Sverige men det finns en risk att oseriösa plantskolor skickar angripna plantor till Sverige eftersom vi är ett av de länder som inte har några restriktioner för sjukdomen. Ska man köpa amerikanska blåbär i år bör man undersöka bladen noga innan köp så att man är säker på att de inte är angripna.

Bilder på hur blåbärsrost ser ut kan du se här.

Sjukdomen sprids med luftburna sporer men jag är inte särskilt orolig för att mina existerande plantor ska smittas eftersom jag har långt till grannarna. Men några nya plantor blir det inte i år.

Undersök nya plantor noggrant efter lövsprickningen. Om det visar sig att de är svårt angripna kan du anmäla detta till Jordbruksverkets Växtkontrollenhet.

Blåbärsrost är en svampsjukdom som ursprungligen kommer från nordamerika. Svampen angriper omogna blad under tidig vår och sommar och visar sig först som små gula fläckar. När sjukdomen sprider sig växer fläckarna och ändrar färg till rött och brunt. Vid svårare angrepp rullar bladen ihop sig och faller av. Sjukdomen kan också angripa andra växter inom familjen Ericaceae, som azalea och rhododendron.

För att skydda sig bör man ta bort smittade plantor för att hindra blåbärsrosten att sprida sig. Det finns för närvarande inga växtskyddsmedel som är godkända för att behandla blåbärsrost.

Här kan du läsa ett amerikanskt faktablad om sjukdomen. Jag har inte lyckats hitta särskilt mycket information på svenska.

 

2 reaktioner till “Varning för ny sjukdom på amerikanska blåbär”

    1. De tillhör ju samma släkte så risken kanske finns. Får hoppas att det inte blir så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.