Flytta stockar för hand – Försök 1

Annons
Dela gärna
Att rulla upp stocken på björkstammarna var inget problem. Och med en björkstam på mitten gick det hyfsat lätt att svänga stocken.
Att rulla upp stocken på björkstammarna var inget problem. Och med en björkstam på mitten gick det hyfsat lätt att svänga den. Att dra kräver tyvärr lite mer kraft. Men eftersom det bara rör sig om en förflyttning på 20 meter så ska jag göra ett nytt försök.

I samband med att grannen gallrade sin skog så fick jag hjälp med att fälla ett par granar som jag ska använda som bro i dammen. Det är rejäla sjumetersstockar så att få ner dem till dammen är inte det lättaste. Idag gjorde jag ett första försök.

En bra knop för att dra stock är timmerstek med mula. Mulan är omlägger till höger på stocken.
En bra knop för att dra stockar är timmerstek med mula. Mulan är omlägger till höger på stocken.

Enklast vore förstås att ta hit en skotare, eller att använda traktorn. Men handkraft ger en större tillfredsställelse så jag ägnade någon timme på söndagseftermiddagen åt projektet. Sen vet jag att det finns mängde av praktisk utrustning för att hantera timmer – men det här ser jag mer som ett hobbyprojekt.

Först fick jag upp stocken på rullar av björkstammar och det gick utan större problem. Med en björkstock på mitten är det också ganska lätt att svänga stocken. Men när det gällde att dra framåt var det tvärstopp. Men som sagt det var värt ett försök.

Annons

Har en fyratons spakvinsch som jag ska försöka med, och sen blir det mellantraktorn. Främsta skälet till att traktorn fick vila idag är att marken är alldeles för mjuk. Får vänta någon vecka så det hinner torka upp efter den sensate nederbörden.

Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.