Svar på frågor som dykt upp

Dessa svar bygger på den information jag har i dagsläget. Hittar du fel eller om verkligheten ändras: Hör av dig så uppdaterar jag informationen.

Hur ser tidsplanen ut?

Det verkar mest vara upp till oss. Inom ett par veckor kommer det ett utskick om ett möte till oss i Högsjöområdet. Avgörande är hur många som skickar in intresseanmälan och sedan tecknar sig. IP-Only uppger att de kommer att börja gräva redan i vår, från Telia har jag ingen uppgift.

Kan skatteverket underkänna ROT-avdraget?

För att ROT-avdraget ska godkännas gäller det bara för handgrävning på den egna tomten. ”Nedgrävning av ledningar för bredband på den egna tomten ger rätt till skattereduktion.” (Skatteverket) Den som behöver mycket grävning på tomten får använda en större del av sitt ROT-avdrag till bredbandet – men eftersom vi får ett fast pris så kommer den kontanta insatsen vara lika stor för alla. Den här modellen har använts på många håll utan problem.

Kommer de att anlita lokala entrepenörer vid ledningsdragningen? 

Ingen kan garantera att det blir lokala entrepenörer. Villkoren för att få 60 procent i subvention är att det görs en upphandling. Pris måste vara en faktor i upphandlingen men man får ha andra kriterier. Men dessa måste vara genomskinliga – en viktning och poängbedömning så att alla förstår varför ett visst företag vann upphandlingen. De får inte heller gynna lokala företag. ”Till exempel får du inte ställa upp villkor och krav som bara svenska företag känner till eller kan uppfylla.” (Jordbruksverket)

Vad kommer Telias alternativ att kosta?

Telia har inte kommit med något konkret bud. Det är på gång med en karta som de ska räkna på. På mötet i Vingåker antydde de ett pris på mellan 15.000 och 20.000 men jag är osäker på om de siffrorna gäller för oss på riktiga landsbygden. På andra ställen anger Telia anslutningsavgiften till mellan 15.000 och 45.000 – beroende på förhållandena där man bor. (ÖppenFiber.se – Se fakta och villkor)

Vilka företag är inblandade?

IP-Only har skrivit ett samarbetsavtal med Vingåkers kommun. ByNet är ett dotterbolag till IP-Only och jobbar med lösningar för fiber till landsbygden.

Fibergruppen samarbetar med Skanova och Telia och erbjuder Öppen Fiber ägs av TeliaSonera. Det är Skanova som i slutändan kommer att äga fibernätet om jag tolkat informationen rätt.

IP-Only ägs av riskkapitalbolaget EQT, ändras villkoren om nätet säljs?

”Men om EQT säljer IP-Only och Uppsala stadsnät, skulle en ny ägare i teorin kunna ändra inriktning på bolaget och stänga det öppna och neutrala nätet. Enligt bedömare i branschen gör avtal med kommuner, om rätt formulerade, och kunder en sådan utveckling i praktiken omöjlig.” (Från UNT)

Varför lägger sig Vingåkers kommun i?

Vingåker har valt att skriva ett samverkansavtal med IP-Only för att alla i kommunen ska få möjlighet att skaffa fiber via bredband. Det kan man ha synpunkter på. Katrineholm har valt att inte blanda sig i bredbandsutbyggnaden – men de har fått kritik för att de inte hjälper till att samordna utbyggnaden. Så det går att ha synpunkter både för och emot kommunens inblandning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.