Klarar du dig i ett nedsläckt land?

Vatten kommer att bli det största problemet när krisen kommer. Tur att jag fick hjälp att städa brunnen för ett par år sedan.
Vatten kommer att bli det största problemet när krisen kommer. Tur att jag fick hjälp att städa brunnen för ett par år sedan.

När strömmen går eller någon annan kris uppstår förväntas du klara dig själv i en vecka. Gör du det? Som lantbo har jag det lättare än många andra men har ändå börjat fundera.

Om du inte sett serien ”Nedsläckt land” på SVT så gör det. Den väcker en hel del tankar. För egen del ser jag inte mat och värme som något större problem. Mitt hus är äldre än elnätet och har flera eldstäder och järnspis för matlagning. Mat är heller inget problem eftersom jag redan är en ”Prepper light” och har förråd av konserver och torrvaror som räcker ett bra tag.

För mig kommer vattnet att bli ett problem. En av moderniseringarna här är den djupborrade brunnen som ger mig obegränsat med vatten även en torrsommar som förra året. Det är en trygghet som fungerar så länge jag har el. Går strömmen så har jag inget vatten längre.

Kortsiktigt klarar jag mig med några infrusna PET-flaskor och ett par 20-litersdunkar som jag har stående. Men på längre sikt ser jag två alternativ: Antingen skaffa ett elverk som håller pumpen igång eller att investera i en gårdspump till den gamla grävda brunnen. Jag lutar åt det senare alternativet eftersom det är en Low-Tech-lösning som garanterat fungerar i alla väder.

På landet är vi vana att samarbeta antingen det gäller får flytt eller annat. I "Nedsläckt land" får man se hur viktigt det är.
På landet är vi vana att samarbeta antingen det gäller får flytt eller annat. I ”Nedsläckt land” får man se hur viktigt det är.

Fördelen med ett elverk vore att det också skulle hålla frysarna igång. På höstarna har jag flera stora frysar fyllda med rabarber och det vore trist att drabbas av strömavbrott vid fel tillfälle.

En annan lärdom av ”Nedsläckt land” är vikten av samarbete. En av deltagarna valde att vänta ut krisen genom att spara energi, att inte leta mat. Vi som bor på landet har måttliga förväntningar på att någon annan ska lösa våra problem. Och dessutom hjälps vi åt redan idag – så när krisen kommer är vi redo.

4 reaktioner till “Klarar du dig i ett nedsläckt land?”

  1. Vi har också sett serien. Om det blir långt strömavbrott så kommer vi och hälsar på dig.

  2. Grävd brunn och sjö med dricksvattenkvalitet och en mulltoa som funkar hyggligt på självdrag, men jag borde nog preppa mer mat, fast jag behöver ju banta.

    1. Maten är det enklaste tycker jag. Först har man frysen att beta av. Sen räcker det med ett tjog konserver och lite torrvaror längst in i skafferiet. Väljer sånt som inte tillhör favoriterna – fullkornspastan rör jag bara i nödfall tex…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.