Äntligen slut på kontanter

Det är skillnad på pengar och pengar. Kontanter kan se trevliga ut – men jag kan inte använda dem för att betala räkningar –dessutom är banken måttligt intresserad av dem.
Det är skillnad på pengar och pengar. Kontanter kan se trevliga ut – men jag kan inte använda dem för att betala räkningar –dessutom är banken måttligt intresserad av dem.

Nu är julruschen över. De senaste månaderna har allt handlat om glögg och julmarknader. Vissa julmarknader resulterar dessutom i mängder av kontanter – och de är inte lätta att bli av med.

En tydlig trend på årets julmarknader är att Swish har kommit stort. Förra året fick jag kanske 25 procent av betalningarna visa Swish – i år är det över 50 procent. Rent praktiskt fungerar det utmärkt. På de riktigt bra marknaderna där jag haft köer nästan hela tiden snabbar det upp affärerna. Kunderna kan Swisha medan de står i kön och behöver sen bara visa upp skärmen så lämnar jag ut färdiga kassar till dem. Snabbare än både kontanter och kort.

Banken vill inte ha kontanter

Trots ökningen så blir man som knalle förr eller senare sittande med sedelbuntar som man på något sätt vill få in på företagskontot. En del brukar skoja om svarta pengar men för min del är det viktigare att visa skattemyndigheten att företagets drivs med vinstsyfte. Så allt kommer med i bokföringen. Och då måste pengarna in på banken.

En diskad kassalåda är ett tydligt tecken på att årets julmarknader är slut.
En diskad kassalåda är ett tydligt tecken på att årets julmarknader är slut.

Ett alternativ är att göra som butikerna och skriva ett avtal med banken om att lämna in dagskassorna. Men för mig blir det alldeles för dyrt. Ett avtal måste skrivas för ett år och jag har bara sex veckor om året med kontantproblem. Då blir avgifterna orimliga.

Idag använder jag i första hand bankernas insättningsautomater. Men på grund av penningstvättlagen har alla banker gränser för hur mycket du får sätta in. Ganska snart får jag beskedet ”Medges ej” när jag försöker sätta in pengar. Nästa steg är att betala med kontanter i så stor utsträckning som möjligt. Helst stora utgifter som på brädgården, vid köp av maskiner etc etc Då får jag ett kvitto som går in i bokföringen. En del rekommenderar att betala bränsle till bilen kontant men det blir dels dyrare eftersom det bara går på bemannade stationer och dels går det inte in i bokföringen eftersom jag använder min privata bil.

Nu är pengarna i alla fall äntligen slut och jag kan koppla av. Under marknadssäsongen så har varje stund jag inte ägnat åt att koka glögg varit en förlust. Eftersom jag säljer allt jag kan producera så har all tid jag ägnat åt annat som bloggande, gitarrspel eller städning varit en direkt förlust.

Det är skönt att slippa den pressen nu.

2 reaktioner till “Äntligen slut på kontanter”

  1. Vi satt och funderade på hur snabbt kontanterna försvunnit på en fikarast på jobbet, när jag kom på att jag inte ens vet hur de ”nya” sedlarna ser ut. Det skulle gå att blåsa mig hur lätt som helst

  2. Visst är det märkligt att den ärligaste betalningsmetoden kontanter (eftersom kontanter är det enda 100%-iga sättet att veta att Du verkligen fått betalt när Du lämnar över varorna. Alla andra metoder kräver godkännande från banker eller kreditkortsföretag innan Du vet att Du fått vad Du vill ha för varorna), betraktas med sådan misstänksamhet bara för att dentransaktionen inte är elektroniskt spårbar.
    Vart är vi på väg som Kristian Luuk säger…..???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.