Din guide till livet på landet

Bra böcker om livet på landet

Sidan innehåller annonslänkar

Här är några riktigt bra faktaböcker som passar i ett bibliotek på landet.

The New Complete Book of Selfsufficiency av John SeymouThe New Complete Book of Selfsufficiency av John Seymour Undertiteln på det här standardverket är ”The classic guide for realists and dreamers”. Och det stämmer. I utflyttarkretsar har de flesta läst den här boken.
Här hittar du boken hos Bokus.

Stefans lilla Gröna – handbok i utanförskap av Stefan Sundström

Stefans lilla Gröna – handbok i utanförskap av Stefan Sundström Jag gillar det alternativa perspektivet på tillvaron i boken. Som så många andra letar Stefan efter ett alternativt liv – att bli självförsörjande. Och som så många andra kommer han fram till att det inte är så lätt i praktiken. Här hittar du boken hos Bokus

Nybyggares dagliga leverne av O P PetterssonNybyggares dagliga leverne av O P Pettersson Det här är en skildring av hur en pionjärfamilj byggde sitt liv i södra lappmarken i mitten på 1800-talet. Till en början bodde Gustaf Arvidsson med hustrun Ingrid och två söner under en gran. Men år efter år få vi följa hur de byggde sitt liv. Här hittar du min recension av boken.

Jordbruksbok för pojkar av Pehr Bolin

Jordbruksbok för pojkar av Pehr Bolin. Förra året fick jag min morfars gamla skolbok av min mamma. En bok han hade fått som premie från Vretens folkskola 1912. Man skulle kanske kunna tro att en över 100 år gammal bok skulle vara inaktuell – men när det gäller odling är principerna de samma fortfarande. Här hittar du min recension av boken.

Ogräs på åker och i trädgård av Bengt WeidowOgräs på åker och i trädgård av Bengt Weidow Den här boken är riktigt bra för att lära sig identifiera ogräset tidigt. Vi hade den som kursbok på lantbruksskolan och den innehåller både fakta och bilder på de vanligaste ogräsen. Särskilt bra är att det finns bilder på ogräsen när de är små. Här hittar du boken hos Bokus.

Kryddväxter av Marie och Björn Hansson

Kryddväxter av Marie och Björn Hansson Eftersom jag odlar örter till försäljning har jag gott om referenslitteratur i bokhyllan. Men det här är den bok jag använder mest. (Här hittar du min recension av boken.) Boken innehåller 314 sidor om örter och kryddor, odlingstips och även förslag till planering av kryddträdgårdar.  Här hittar du boken hos Bokus

Lev som en bonde –100 sätt att klara sig själv av Niklas Kämpargård

Lev som en bonde –100 sätt att klara sig själv av Niklas Kämpargård Jag  hade till en början lite svårt att bestämma mig för vad man ska ha den här till. Om man lägger in 100 olika ämnen på 219 sidor så blir de onekligen lite rumphuggna. (Här hittar du min recension av boken.) Men efter hand accepterade jag bokens förutsättningar. Här hittar du boken hos Bokus

Ved av Lars MyttingVed av Lars Mytting är på många sätt den slutgiltiga boken om ved och vedeldning och innehåller allt man kan behöva veta om hur man värmer sitt hus med världens äldsta bränsle. Här hittar du boken hos Bokus.

The Complete Chili Pepper Book av Dave DeWitt och Paul W. BoslandThe Complete Chili Pepper Book av Dave DeWitt och Paul W. Bosland innehåller det mesta man behöver veta om chiliodling: sortval, efterbehandling och recept. En riktigt bra bok för den som gillar heta växter. Här hittar du boken hos Bokus.

Höns i trädgård av Karin NeuschützHöns i trädgård av Karin Neuschütz är den första bok man bör skaffa om man har planer på att skaffa höns i liten skala. Karin Neuschütz går igenom grunderna och ger många bra tips för nybörjaren. Här hittar du boken hos Bokus.

Höns av Karin NeuschützHöns av Karin Neuschütz är nästa bok man skaffar när hönsintresset växer. Innehåller mycket av innehållet i föregående bok men går mer på djupet och behandlar bland annat uppfödning mer utförligt. Här hittar du boken hos Bokus.

Växtodlingens grunder av Bengt WeidowVäxtodlingens grunder av Bengt Weidow är en kursbok som används på många lantbruksskolor. Även om den på många ställen främst handlar om jordbruk i större skala så ger boken en detaljerad inblick i växternas liv och är tillämpbar även i mindre skala. Boken är för närvarande slut hos förlag.

Runåbergs Fröer av Johnny AndreassonRunåbergs Fröer av Johnny Andreasson känns oumbärlig för oss som ägnar oss åt frösådd. Visst – den är utgiven av ett fröföretag men behandlar utförligt alla aspekter av ekologisk frösådd. Större delen av boken är en faktadel med odlingsråd för grönsaker, kryddor och fröer. Här hittar du boken hos Bokus.

Handbok för köksträdgården av Lena IsraelssonHandbok för köksträdgården av Lena Israelsson är också ett standardverk för alla som ägnar sig åt trädgårdsodling. Tjock som en bibel tar den upp det mesta man behöver veta för att få de utvalda växterna att överleva i trädgården. Här hittar du boken hos Bokus.

 

Tipsa mig gärna om fler bra böcker för livet på landet!

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Maran

Maran är en hönsras som härstammar från Frankrike. Det är en kombinationsras som är känd för att ha exceptionellt fint

Läs mer

Om

Om bloggen: Från Stockholm till vägens slut är en blogg som jag startade när jag flyttade ut till landet. Numera ligger

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter