30 kg honung slungad

Så var det dags att köra en vända med bina igen. 30 kg honung blev resultatet. Har en del kvar att skatta men det gick lite vilt till så jag fick avvakta.

Sista skvätten honung rinner trögt genom finsilen. Ska skaffa en andra uppsättning silar så jag kan skifta när det börjar rinna långsamt.
Sista skvätten honung rinner trögt genom finsilen. Ska skaffa en andra uppsättning silar så jag kan skifta när det börjar rinna långsamt.

Problemet med att skörda honung i slutet på sommaren är att bina är mer protektionistiska. De har tidigare alltid varit fromma men idag visade de tydligt sitt missnöje med att bli av med sin honung.

I veckan blir det att åka iväg och köpa bitömmare. Tror det blir lite mer hanterligt då. Bina uppskattade inte att bli borstade och dessutom drog det igång lite röveri i bigården när jag skördade. Det räcker med lite spilld honung så börjar de leta efter källan och kan angripa varandras kupor. Stängde snabbt igen flustren så jag tror det lugnat ner sig till i morgon.

Skrapade ner avtäckningsvaxet i en gryta. Sen på med lite vatten och så värmer man alltihopa till vaxet smälter och all honung  löses upp i vattnet. Sen får det kallna. Då lägger sig vaxet som en kaka ovanför vattnet. I morgon gör jag om proceduren och då blir vaxet förhoppningsvis renare.
Skrapade ner avtäckningsvaxet i en gryta. Sen på med lite vatten och så värmer man alltihopa till vaxet smälter och all honung löses upp i vattnet. Sen får det kallna. Då lägger sig vaxet som en kaka ovanför vattnet. I morgon gör jag om proceduren och då blir vaxet förhoppningsvis renare.

Annars gick slungningen bättre än mitt första försök. Har fått lite snits på avtäckningen och blivit bättre på att bedöma vikten på ramarna så jag får balans i slungan. Har också tagit itu med avtäckningsvaxet som från början är en kladdig massa blandad med honung. Så nu ligger det en vaxkaka och flyter i en gryta på spisen.

2 reaktioner till “30 kg honung slungad”

  1. Om du lägger avtäckningsvaxet i en tvättpåse så kan du köra den i slungan och få ut lite mer honung 🙂

    1. Tack för tipset. Märkte att det blev en hel del honung bland vaxet. Svårt att vara lagom lätt på handen med avtäckningsgaffeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.