Det gick fort att gräva damm för kräftorna

Lake Larslund tar form. Min damm – eller sjö – har allt jag kan önska för tillfället. Utom vatten.
Lake Larslund tar form. Min damm – eller sjö – har allt jag kan önska för tillfället. Utom vatten. Massorna har dels använts till att bygga upp en mesa (platåberg) till vinster i bilden och dels spritts på fältet bakom dammen för att plöjas ner till våren.
Lake Larslund tar form. Min damm – eller sjö – har allt jag kan önska för tillfället. Utom vatten. Massorna har dels använts till att bygga upp en mesa (platåberg) till vänster i bilden och dels spritts på fältet bakom dammen för att plöjas ner till våren.

Då är Lake Larslund avtäckt. Det tog två dagar att gräva ut den damm jag planerat så länge. För tillfället ser det mest ut som en lerig grusgrop men när växter, vatten och kräftor är på plats kommer det att bli riktigt trevligt.

Nu har jag en damm på mellan 300 och 400 kvadratmeter. Hur djup och stor dammen blir hänger på var vattenytan stannar – och det får jag se efter vårfloden. Blir det bra kommer jag att kalla den för sjö. Innanhav vore att förhäva sig.

Har haft flera kontakter med länsstyrelsen under planeringen men eftersom dammen inte ligger inom ett existerande vattensystem behövdes inget tillstånd. Dessutom får jag pumpa vatten från det gamla diket under vårfloden.

Flodkräftor till dammen

Om allt går som det ska kan detta bli Beach 2015.
Om allt går som det ska kan detta bli Beach 2015.

Däremot kommer jag att behöva tillstånd för att plantera in flodkräftor. Ska skickas in i år eftersom man kan räkna med ett halvårs handläggningstid. Beroende på hur gamla kräftor jag köper in (priset avgörs av storleken) så kommer det att ta två till fem år innan min damm är i full produktion. Tror inte att det kommer att bli några problem med tillståndet. De tjänstemän jag talade med har varit mycket positiva. Eftersom flodkräftan är rödlistad så stärker alla nya populationer arten.

Avgörande nu är om min damm kommer att vara tät. Jag får avvakta naturens gång och se var vattennivån hamnar efter vintern. Dammduk är absolut sista alternativet, om den inte håller vatten kommer jag först att testa med lera. Min ursprungsplan var att gräva ner en rörmunk mellan damm och dike, men priset för en sådan hamnade på nästan tjugotusen. Och då bestämde jag mig för att avvakta.

Stora planer

När min damm väl är etablerad har jag stora planer. Jag ska bygga en bro ut till ön, en liten brygga man kan fiska kräftor från och kanske i framtiden köra dit några lastbilslass med sand. Det vore coolt med en egen playa.

7 reaktioner till “Det gick fort att gräva damm för kräftorna”

  1. Hej! Flera gånger har jag läst om dammen/sjön o beundrat. Tänk att komma på den idén! O sedan genomföra, wow! Det ska bli jätteroligt att följa dina projekt. Puma verkar nöjd också!
    Annette

  2. åhhh vad härligt med egen damm! Drömmen, men sambon skakar bara på huvudet när jag nämnde de 😉 vad kostade det för dig ungefär?=)

    1. Det behövdes en dryg arbetsdag med en stor grävmaskin – men totalt hamned det på under 10.000. Men då har jag inte behövt använda någon dammduk.

      1. Vad var anledningen till att du gjorde dammen? Jag har en väldigt väldigt blötmark och funderar på att göra en 50-100m²)damm för att försöka samla upp en det.

        1. Främsta anledningen var att jag ville ha öppet vatten på gården. Sen blev det kräftodling eftersom det då blir ett vinstsyfte – avdragsgillt. Hade en sank del av gården men med dammen har det torkat upp fint.

          1. Tack för svar.
            Okej intressant. Hur har den mognat? Vattnet som ligger där, hur fräsch håller den sig?
            Hoppas du tycker det är ok att jag ställer frågor.

          2. Klart du kan fråga, svarar när jag hinner. 🙂 Dammen har bra vattenkvalitet, både fiskar och kräftor trivs och förökar sig. Inga sörj problem med alger. Enda problemet är svävande repartiklar som ger ett grumligt vatten. Beror på att det är lerbotten och att kräftorna gräver. Jag har accepterat det eftersom grumligheten skyddar kräftorna från predatorer och minskar aggressiviteten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.