Din guide till livet på landet

Kycklingarna ut i kylan

Det är alltid en liten procedur att flytta kycklingarna. Först förbereda nya stället, sen packa dem i flyttlåda. Därefter flytta lampor och pallkragar och till sist kycklingarna. Nu har jag i alla fall retionaliserat bort mellanlagret jag använt tidigare – en flytt mindre.
Det är alltid en liten procedur att flytta kycklingarna. Först förbereda nya stället, sen packa dem i flyttlåda. Därefter flytta lampor och pallkragar och till sist kycklingarna. Nu har jag i alla fall rationaliserat bort mellanlagret jag använt tidigare – en flytt mindre.

En vecka – så länge får kycklingarna bo inomhus. Sen börjar det lukta för mycket för att det ska vara trevligt med små fötter tassande på tidningspapper.

Mellan hönshuset ocj logen finns det en fem centimeters springa hela vägen tvärs över ladugården. Undrar om det är en medveten konstruktionsdetalj? För att vädra hönshuset/lufta höet? Hur som helst gör det att det blir stora vrmeföluster om man vill hålla temperaturen uppe hos hönsen.
Mellan hönshuset och logen finns det en fem centimeters springa hela vägen tvärs över ladugården. Undrar om det är en medveten konstruktionsdetalj? För att vädra hönshuset/lufta höet? Hur som helst gör det att det blir stora värmeföluster om man vill hålla temperaturen uppe hos hönsen.

Så igår blev det flytt ut i hönshuset. Men med temperaturer som fortfarande ligger runt nollan på nätterna så fick jag uppgradera värmesystemet. Det finns en del goda råd om hur man justerar höjden på en värmelampa: Om kycklingarna samlas under den är sitter den för högt och de har det för kallt. Om de ligger i en cirkel runt den så är den för lågr – det är för varmt.

Min teori är att de ska ha det för varmt. Om temperaturen ligger över 40 grader under lampan så har kycklingarna valfrihet. De kan gå in och värma sig eller vistas en bit ifrån. Där de tycker det är behagligt. Så jag har hellre lampan lågt än högt.

För att ta udden av kylan satte jag in en värmefläkt också. Den drar upp temperaturen från 4 till 15 grader i hönshuset. Egentligen borde det inte behövas – men kycklingarna är känsliga innan de fått sina fjädrar.

Först gjorde jag ett misstag – kopplade in både värmelampa och fläkt till en kabelvinda. Med följd att dess säkring utlöste och all värme försvann. Så nu är lampan och fläkten kopplade till separata uttag – hängslen och livrem.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter