Ny attack mot odlingarna

För ett par dagar sedan stod morötterna tätt här i djupbädden. Nu är jorden genomletad och det finns bara några förkrympta morötter och blast kvar.
För ett par dagar sedan stod morötterna tätt här i djupbädden. Nu är jorden genomletad och det finns bara några förkrympta morötter och blast kvar.

Min motivation för att stängsla runt gården växer. Senaste attacken mot mina odlingar drabbade drabbade morötterna. Det närmade sig skörd, men rådjuren hann före.

Det börjar närma sig krigstillstånd nu. Rådjuren blir mer och mer närgångna när vintern närmar sig och nu verkar de ge sig på allt. Aronia, blåbär, morötter etc etc Kvickrot och skadeinsekter är en sak, det är hanterbara hot mot försörjningen här på gården. Men rådjurens härjningar slår hårt mot allt nyplanterat. De senaste har det varit rätt glest med rådjur här, mest dov. Men nu är de tillbaka.

Jag har redan planerat stängsling inför äppelodlingen men som utvecklingen ser ut nu måste jag nog tidigarelägga den. Attacken mot morötterna kan jag leva med, även om det är frustrerande, men det går inte i längden att lägga tid och pengar på odlingar för att utfodra rådjur.

Avgörande bevis – halvätna morötter och rådjursspillning.
Avgörande bevis – halvätna morötter och rådjursspillning.

Jag går rundor med hunden vid ettiden på nätterna och allt som oftast får vi jaga iväg en samling rådjur/hjortar som härjar i odlingarna. Min hjortskrämma ”de Niro” fungerar, men som jag skrivit tidigare har den begränsad räckvidd. En plan är att placera ut fler skrämselapparater vid odlingarna, men det finns en gräns för hur mycket man kan ha. Och  de vänjer sig rätt snabbt.

Jag kommer inte att kunna stängsla in hela gården på en gång, men genom att ta en gräns i taget räknar jag med att i alla fall bryta deras vandringsvägar och kanske göra det lite besvärligare att ge sig in på mina marker.

Som en sista utväg kommer bössan fram. Avskjutning kan ha en god effekt på vildsvin eftersom de är läraktiga djur och för en tid undviker platser där det hänt något otäckt. Men jag vet inte om rådjur har samma intelligens. Har sett rådjur som kommer för att undersöka när en av deras kompisar blivit skjuten. Kanske dessa är lika obildbara.

8 reaktioner till “Ny attack mot odlingarna”

 1. Hej Anders!
  Då är vi två som föredrar rådjuren som smörgåspålägg.
  Jag har samma problem som du och har testat ”allt”.
  Nu har jag hittat ett medel som verkar lovande. Det heter Trico, verksamma medlet är ullfett och det är godkänt för kravodling.
  Kanske värt att prova?

  1. Tack för tipset Ingrid. Jag är lite skeptisk till olika medel eftersom min erfarenhet är att de ger ett kortvarigt skydd. Ett par veckor med regn så är det borta, men det kan vara värt att testa.

 2. Här i våra trakter är Rådjur ovanliga, de finns men håller sig på hanterbar nivå. Att de överlever är tack vare de mildare vintrarna och att dom utfodras,,, långt utanför gårdscentrum. Avskjutning och höhäck till de som finns kvar kanske kan vara ett alternativ för alla inblandade, hmm fast de föredrar ju grönska före torrhö så här års förstås.

 3. Visserligen har jag bara en liten odling – och den ligger mitt i ett villaområde i Stockholm där flocken av 4-5 rådjur oblygt tar för sig av det odlade. Min käre make satte upp en rörelsesensor som kopplades till en dränkbar pump i vattentunnan som kopplades till en vattenspridare.
  Vågar knappt säga det men under odlingssäsongen när den är igång så har vi inga rådjur i rabatten – och grannarnas katter letar upp andra toaletter där det inte sprutas vatten.

  1. Låter som ett både enkelt och miljövänligt sätt. Men mina odlingar är förstora för att kunna övervaka med rörelsesensorer.

 4. Hej.
  Har hört att varken rådjur hjort eller älg tycker om människohår. Finns säkert någon vänlig frisör som vill skänka dig några tussar att hänga i nät på strategiska ställen. Vet inte om det funkar men är det gratis kan man prova
  Ett annat beprövat sätt är att märka revir. Inte PÅ morötterna,,,,vid sidan om
  Förespråkar annars avskjutning men då får man ju ha lite koll på datum..

  Fick in en älg i växthuset för några år sedan , min man löste det med gap o skrik o fula ord innan hela älgen hann komma in o det fungerade. Växthuset höll o älgen har inte synts till men det fordrar ju konstant övervakning vilket blir besvärligt.
  Hund är också effektivt .
  Ha de / Liselotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.