Snabbare snyggare sådd med enkelt redskap

Annons
Dela gärna
I helgen räknar jag att bli klar med sådden av skuggfältet. En del av åkern som ligger i halvskugga. Hittills har jag sått libbsticka och citronmeliss. Först har jag dragit upp en linje med snöre och sen är det bara att stega upp plantavståndet. När raden är klar mäter jag upp avståndet till nästa på samma sätt.
I helgen räknar jag att bli klar med sådden av skuggfältet, en del av åkern som ligger i halvskugga. Hittills har jag sått libbsticka och citronmeliss. Först har jag dragit upp en linje med snöre och sen är det bara att stega upp plantavståndet. När raden är klar mäter jag upp avståndet till nästa rad på samma sätt.

Nu har jag fullt upp med alla fröer som ska i marken. I början tog det lång tid att mäta upp alla rader och plantavstånd. Men med ett nytt redskap blir min sådd både snyggare och snabbare.

Efter att ha legat på knä med måttband och tumstock hittade jag på ett nytt redskap: Trädgårdspassaren. Även om jag hittade på det själv så gissar jag att det redan finns eftersom det är så enkelt och praktiskt. Har man lite mer att så är en trädgårdspassare perfekt för att få lite mer precision.

En trädgårdspassare fungerar precis som en vanlig passare – bara i större skala. Du tillverkar den snabbt själv för mindre än ett par tior.
En trädgårdspassare fungerar precis som en vanlig passare – bara i större skala. Du tillverkar den snabbt själv för mindre än ett par tior.

En trädgårdspassare tillverkar man på under tio minuter och materialkostnaden är mindre än tjugo kronor. Vad som behövs är 2,5 meter ströläkt som man får för mindre än 4 kronor metern. Dessutom en vagnsbult, bricka och vingmutter. Allt hittar du på närmaste byggvaruhus.

Annons

Kapa mitten på bärläkten med 45 graders vinkel så du får två 1,25 m långa bitar. Lägg ihop dem med spetsarna åt samma håll och borra ett hål drygt 35 cm från de platta ändarna. Sätt i vagnsbulten och spänn åt. Klart.

Vill man lägga lite extra jobb på sin trädgårdspassare kan man kapa spetsarna så de inte splittras och slipa passaren lätt för minska risken för stickor i händerna.

Sen är det bara att ställa in den på rätt avstånd och stega upp radavstånd, plantavstånd etc precis som med en vanlig passare. Så får du snabb och snygg sådd. Som en bonus har du dessutom ett redskap för att enkelt dra upp cirklar i marken.

 

Annons

4 reaktioner till “Snabbare snyggare sådd med enkelt redskap”

  1. Med t ex elrör monterade på benen skulle du också slippa att böja dig för att så!

    1. Funderade på att tillverka och sälja – men den är alldeles för enkel att tillverka själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.