Bästa medlet mot mossa – det har du redan

Så här års är vi många som hittar partier med mossa i gräsmattan. Jag tar det med ro – jag har redan det bästa motmedlet.
Så här års är vi många som hittar partier med mossa i gräsmattan. Jag tar det med ro – jag har redan det bästa motmedlet.

Så här års har många gräsmattor fält med mossa i sig. En del rusar efter kemikalier och mossrivare, men jag tar det lugnt. Jag har redan det bästa medlet mot mossa.

Vissa ogräs kräver konfrontation. Ogräs som kirskål och kvickrot förstår bara våld – annars tar de över. Men när det gäller mossa föredrar jag mjukare metoder – jag använder gräs mot mossa.

Här hittar du en film om samma sak:

Skälet till att du får mossa i gräsmattan är alltid det samma – det beror på att mossan trivs bättre än gräset. När det är kallt ute växer mossa bättre än gräs och då kan det under en period se ut som om mossan tagit över. Det är då man springer till trädgårdbutiken för att hitta motmedel. Själv oroar jag mig inte.

Mossan kommer inte att synas

Efter ett antal år här på gården har jag fullt förtroende för min gräsmatta. Om några veckor kommer mossan inte att synas för allt gräs. Gräset tar över bara det får en chans. Så mossa under den kalla årstiden ser jag bara som ett estetiskt problem – det enda sinne som störs är synen. Lukt smak och hörsel berörs inte alls och när det gäller känseln är det inget fel på att ta årets första barfotavandring i en mjuk mossmatta.

Gräset är redan på gång att byta färg från vintergult till smaragdgrönt. Och när scillan vissnat tar jag fram gräsklipparen.
Gräset är redan på gång att byta färg från vintergult till smaragdgrönt. Och när scillan vissnat tar jag fram gräsklipparen.

Skulle det ändå finnas kvar mossa på någon skuggig del av gräsmattan så föredrar jag att ta itu med det under sommaren när mossan är som svagast. Och då använder jag mjuka metoder. Jag angriper inte mossan utan hjälper istället gräset. Med gödning om det behövs, med kalk eller luftning. Här kan du läsa vad Gröna Hannah skrivit i ämnet.

Någon mossrivare tänker jag inte skaffa, men kanske en vertikalskärare som hjälper till att lufta gräsmattan. Det är trevligt med en fin gräsmatta – men bästa sättet att få en sådan är att hjälpa den att själv lösa mossproblemet.

6 reaktioner till “Bästa medlet mot mossa – det har du redan”

  1. Det låter vettigt att använda mjuka metoder mot mossan. Jag stör mig inte heller på att den finns där i gräsmattan. Mossrivare gör det oftast bara värre eftersom den finfördelar mossan så att den ännu lättare att sprider ut sig. På platser där gräset växer dåligt pga att det är för skuggigt blir det ofta finare att använda marktäckande växter istället för gräs. Olika nävor, ormöga och myskmadra är några av mina favoriter och täcker snabbt marken.

  2. Är det skuggigt så blir det mossa och där stannar nog mina ambitioner. Nåt jag tycker funkar hyfsat och dessutom löser ett annat problem är att sprida askan från kaminen över mossiga delar av gräsmattan. Ett annat tips är att gå mycket på mossiga delar av gräset. Ska nåt snickras, omplanteras eller liknande, sätt upp en liten station på mossan så trampas den ner och gräset (som tål mer) tar sig istället.
    Mossa lever jag gärna med men hålorna vi har måste bort. Jämnt och grönt!

    1. Håller med dig. Hålorna burkar jag gå över varje år vid den här tiden. Går runt med en kärra jord och fyller i upp till 5 cm per hål. Om någon månad har gräset vuxit igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.