Kirskål är ett populärt hatobjekt och många söker sätt att bekämpa den. Själv kallar jag den numera för grönsak och ser den som en tillgång på gården.
Vad som är ett ogräs är bara en definitionsfråga. Det är något som växer där du inte vill. Nu har jag ingen större kontroll på var kirskålen växer – men växer gör den. Och om du ändrar inställning och ser den som spenat så kan du skörda mängder av denna goda grönsak.
Kirskål är ingen nödmat utan en värdig konkurrent till grönsaker som spenat, mangold och ruccola. Om du tvekar är det bara att ta ett smakprov i trädgården. I dag lyxade jag till det och gjorde gräddstuvad kirskål till revbensspällen.
Gräddstuvad kirskål
1 msk smör eller margarin
1,5 msk vetemjöl
1 skål (ca 100 gr) kirskål
2 dl grädde
Salt och peppar
Mjölk på känn
- Smält smöret och rör ner mjölet
- Häll i grädden och koka upp
- Blir det för tjockt – späd med mjölk
- Salta och peppra
- Lägg i kirskålen och låt det koka några minuter
Går att servera till det mesta.
Kirskålen går att använda istället för spenat i alla sammanhang. Du kan frysa den för att ha till vintern, men då är det bara att förvälla den först. Att beklaga sig över kirskålen är som att gnälla över att man har för mycket grönsaker. Och själv ser jag kirskålen som en indikatorväxt: Den trivs bäst i misskötta delar av trädgården.
I gräsmattan försvinner den när du klipper och rensar du i rabatterna så trivs den inte där heller. Den breder ut sig på ytor du inte lägger så mycket energi på: under träd, längs staketet och bakom garaget. Och kan man önska sig något bättre än en god grönsak som spontant dyker upp på de ytor du inte har tid för.
Bästa sättet att bekämpa den är att äta upp den.