Nu gäller det att hålla koll på växthuset

Efter omplanteringen är växthusbordet nästan fyllt. Närmast Espelette och i bakgrunden Habanero.
Efter omplanteringen är växthusbordet nästan fyllt. Närmast Espelette och i bakgrunden Habanero.

Plötsligt slog värmen till och mina chiliplantor är omplanterade och utflyttade till växthuset. Men maj är en lömsk månad…

Jag använder mig av ett dubbelt växthus så här års för att mota de låga nattemperaturerna. Men det är riskabelt eftersom temperaturen stiger blixtsnabbt när solen ligger på.

I morse var det redan över 40 grader hos plantorna när kom ut i växthuset. Så det vara bara att snabbt dra ifrån täckningen och öppna växthusdörrarna.  Med tvärdrag landade temperaturen på runt 25 grader under eftermiddagen och det är rätt optimalt.

De flesta chilisorter tål värme rätt bra men tillväxten stannar när det blir för varmt. Så om man inte har automatisk värmereglering  får man sköta passningen manuellt.

Inna omplanteringe har plantorna stått på tillvänjning ett par dagar i sina små krukor.
Innan omplanteringen har plantorna stått på tillvänjning ett par dagar i sina små krukor.

Hade det bara varit värmen hade problemet varit mindre, men i mina trakter har temperaturen sjunkit kraftigt på nätterna. I morse var det bara någon plusgrad – och då ligger man på gränsen för vad chilin klarar.

Så på kvällarna är det bara att dra över täckningen igen och jag har dessutom en värmefläkt i fall kurlän blir för intensiv. Den här perioden måste man passa växthuset noga. Men om några veckor kan man förhoppningsvis slappna av.

Enstaka frostnätter kan komma ända fram i juni men de våldsamma fluktuationerna är förhoppningsvis över då.

Växthusbordet är stort sett fyllt bortsett från det utrymme fläkten kräver. Arton Habanero och lika många Espellete är på plats. Dessutom har jag ett halvdussin Hot Lemon och Hungarian Carrot. Den senare är en ny sort för mig och är med på prov i år.

Här hittar du mer om hur jag odlar chili.

Jag har ytterligare ett tjugotal Espelette som jag ska göra ett frilansförsök med när temperaturen blir lite mer acceptabel nattetid. Hur det kommer att gå? Ingen aning – men det är et spännande experiment.

2 reaktioner till “Nu gäller det att hålla koll på växthuset”

  1. Jag är i stadiet om jag vågar flytta ut mina chiliplantor till vår inglasade altan som står mot öst. Om det är stängt blir det 30 grader om det är sol. På natten blir det dock samma temperatur som ute. Men om jag ställer lådan med krukor på en frigolitbit och lägger fibernät/byggplast över kanske det går? Kanske även för tomaterna?

    1. Det fungerar nog, särskilt om du har stora krukor. De håller värmen bättre. Jag har en vattentank i växthuset som jämnar ut temperaturen något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.