Hönsuppfödning del 1: Kläckningsmaskinen

Håller på att provköra min nya kläckningsmaskin. Funderade länge över vilken jag skulle skaffa men fastnade till slut för en King Suro som tar två dussin ägg. Har beställt 20 kläckägg som ska hämtas i slutet på april. 

Ser lagom futuristisk ut och skulle inte stört om den inte brummat och knakat så mycket.
Ser lagom futuristisk ut och skulle inte stört om den inte brummat och knakat så mycket.

Skälet till att jag valde Suron var dels att den är helautomatisk – sköter temperatur, luftfuktighet och vändning av äggen själv. Dels att King Suron fått hyfsade recensioner på nätet. Eftersom maskinen ska gå nonstop under de tre veckor det tar för kycklingarna att mogna vill jag eliminera så många handhavandefel som möjligt. En del tycker man ska ha en större maskin för när behoven växer. Men jag köpte en annan teori att man istället kan ha flera maskiner igång, det ger större flexibilitet. Och man sprider investeringarna. En dubbelt så stor maskin är ändå nästan dubbelt så dyr.

Det var inga större problem att montera ihop maskinen. Trots en engelsk bruksanvisning som verkar vara översatt av Google translate. (Ska man verkligen kassera alla ägg som efter en vecka har synliga blodkärl vid genomlysningen, eller menar de kanske de som INTE har synliga blodkärl…)

Mina problem med att få vattenpumpen att fungera kan ha berott på att det blir konstiga vinklar på slangen vid nipplarna inne i pumpen. Dum konstruktion i mitt tycke. En nippel vinklad 15 grader hade löst problemet.
Mina problem med att få vattenpumpen att fungera kan ha berott på att det blir konstiga vinklar på slangen vid nipplarna inne i pumpen. Dum konstruktion i mitt tycke. En nippel vinklad 15 grader hade löst problemet.

När jag startade maskinen steg temperaturen snabbt men jag hade problem med vattenpumpen. Den ska droppa ner vatten på en fuktig duk i kläckaren och på så sätt höja luftfuktigheten. Trots att jag kollade allt som stod i instruktionsboken verkade den inte pumpa fram vattnet. Tror det kan  bero på en knepig konstruktion inne i pumpen, in- och utgående slangar vill vika ihop sig (se bild). Men efter lite lirkande fick jag det att fungera i alla fall.

Det tog ett par timmar innan temperatur och luftfuktighet hade stabiliserat sig men sen låg de stadigt rätt. 37,5 grader +/– 0,1 grad och luftfuktighet på 45% +/– 2%. Nu ska jag låta den gå en vecka för att se att allt fungerar.

Vändningen av äggen fungerar också bra. Maskinen rör sig lite ryckigt, men det ska tydligen vara normalt.

Tyvärr för den ett hiskeligt oväsen. Kanske inte hade stört i en industrilokal eller i ett hönseri. Men jag kan i alla fall inte sova i samma rum som maskinen.

Hönsuppfödning del 2

3 reaktioner till “Hönsuppfödning del 1: Kläckningsmaskinen”

  1. Hejsan!
    Har precis köpt en likadan maskin som du. Vårt tips är att smörja den med kopparpasta! Blev som du, tokig på knakandet. Sedan skruvade vi loss den och hade på lite kopparpasta och nu hörs endast surret! Kanonbra!
    Har några dagar kvar tills jag får se resultat. Hoppas på några kycklingar av kvinnligt kön hihi

      1. Tackar! Väldigt trevlig blogg du har! Har inte hunnit igenom allt än men det är enkelt och informativt samtidigt som det är underhållande och intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.