Kan den här hålla rådjur borta?

 

Min mobila skrämma har jag placerat vid blårbärsodlingen. Spåren i snön runt omkring är gjorda av mina lokala rådjur och hjortar.
Min mobila skrämma har jag placerat vid blåbärsodlingen. Spåren i snön runt omkring är gjorda av mina lokala rådjur och hjortar.

Jag uppskattade rådjur och hjortar mer innan jag började odla perenner. Nu är de på många av mina uppskattade buskar. Så nu testar jag en mobil skrämma för att se om den har någon effekt på rådjur.

Uppdatering: Det här experimentet är avslutat och fungerade INTE. Läs om stängsling istället.

När de började ge sig på mina aronia som jag planterade förra året byggde jag en hjortskrämma. Den fungerade ett tag men allt eftersom tiden gått har de tappat respekten för den. Det går att se på buskarna hur nära de vågar sig. Först var bara de buskar som var längst från skrämman angripna. Men både rådjur och hjortar har verkat vänja sig och äter sig nu in mot mitten av raden.

Rådjur och hjortar verkar inte ha någon som helst respekt för mina odlingsbäddar.
Rådjur och hjortar verkar inte ha någon som helst respekt för mina odlingsbäddar.

Nu gör jag ett nytt försök med en mobil hjortskrämma byggd på en skottkärra. Tanken är att om jag flyttar runt den kanske de inte vänjer sig lika fort. Om inte annat så är det ett billigt försök.

Jag uppskattade rådjur och hjort betydligt bättre när jag jagade. Nu gläds jag istället varje gång en jägare passerar gården med ett dött rådjur på flaket. Och om inte skrämman fungerar så kommer det inte att dröja länge förrän jag dammar av bössan igen.

Fast förhoppningsvis är det här ett tillfälligt besvär. I årsplaneringen ligger stängsling runt hela gården och får jag bara det gjort hoppas jag mina odlingar kommer att vara trygga.

2 reaktioner till “Kan den här hålla rådjur borta?”

  1. Detta är ett globalt problem. Har vitsvanshjortar här i North Carolina som äter upp mina rosbuskar. Funderar allvarligt på att utnyttja USA:s liberala vapenlagar för att hitta lämplig metod. Tror dock inte att grannarna i villaområdet gillar det så det får kanske bli andra icke-våldsmetoder. Bambi är inte så söt när han ger sig på trädgårdsinvesteringar. Följer Dina försök med största intresse.

    1. Jag har liknande funderingar men min erfarenhet är att hjortdjur inte är särskilt smarta. Skjuter man ett vildsvin så håller sig flocken borta ett bra tag. Rådjur och hjortar verkar inte fatta att det är farligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.