Sussex – min bästa hönsras

Mina höns går för närvarande fritt på gården. Men de tar gärna en lunchvila i den gamla hönsgården – särskilt när det ä'r regn i luften.
Mina höns går för närvarande fritt på gården. Men de tar gärna en lunchvila i den gamla hönsgården – särskilt när det är regn i luften.

Efter en misslyckad kläckning tog jag kontakt med en granne och bytte till mig nya avelsägg. Den gången blev det Sussex.

Jag går tidigare haft Maraner och Lohman – men Sussex är favoriten. Sussex är en kombinationsras – den har både bra med kött och värper hyfsat. Inte som mina Lohman där jag får närmare 300 ägg om året men runt 250 ägg per år är normalt för Sussex. 250 ägg per år är ett snitt och mängden kan variera från 180–300 ägg per år beroende på hur lång viloperiod de får under vintern.

En fördel är att det är en av de lugnare hönsraserna. Inte så flaxiga som en del lättare raser, och mariner för all del. Både mina Lohman och mina Maraner brukade bli rejält uppjagade när det hände något.  Sussex  är mest nyfikna. Men sen har jag medvetet hanterat mina nya höns en hel del under uppväxten för att de ska bli vana och nu känns de lagom tama.

Den är ungtuppen kan nog växa upp till något riktigt praktfullt. Tyckte först att ljus Sussex såg så tråkiga ut – men de blir vackrare för varje dag.
Den är ungtuppen kan nog växa upp till något riktigt praktfullt. Tyckte först att ljus Sussex såg så tråkiga ut – men de blir vackrare för varje dag.

Jag har inte hönsen som husdjur utan har andra djur om jag vill klappa på dem. Men om hönsen är vana att bli hanterade blir hönshållningen mycket lättare. Från att flytta dem för hand och undersöka dem för skador till att hantera dem för slakt. Både ditt och deras liv blir enklare.

Sussex lär vara en av de äldsta tamhönsraserna med rötter till det första århundradet i vår tideräkning. Från början en ren köttras är den numera också en bra äggläggare.

Har hört av en del att de haft problem med aggressiva tuppar  – men min erfarenhet är att ilskna tuppar kan dyka upp inom de flesta hönsraser. Det viktigaste är att inte avla på dem eftersom aggressivitet har en ärftlig faktor. och mina nuvarande tuppar är helt harmlösa mot människor, hund och katt.

En fullvuxen tupp ska väga drygt 4 kg och hönorna drygt 3 kg. Slaktar man tupparna när de är runt sex månader väger de ungefär 3,5 kg.

Det finns åtta godkända färger (om man vill ställa ut)  men den ljusa som jag har är den överlägset vanligaste.

Länkar:
American Sussex Association
Sussex Club of Australia

4 reaktioner till “Sussex – min bästa hönsras”

  1. Mina Sussextuppar är och har varit väldigt snälla. Men STORA. Den äldre man jag fick mina första kycklingar av hade problem med arga tuppar men jag tror att det berodde på att han härmade dem. Då ser de dig som en rival. Jag brukar inte gå rakt på tupp/höna utan vänta lite så flyttar de sig alltid. Ömsesidig respekt? Hur många tuppar/hönor fick Du? Tänker Du föda upp tupparna för sig?

    1. Fick 17 kycklingar och det är sju tuppar – så den här gången hade jag oddsen på min sida. Än så länge är alla snälla – men min Lohmantupp har blivit folkilsk. Får se vad som händer nu när ungtupparna är större än honom. Brukar slakta när det blir könsmogna och det blir stökigt i hönsgården.

  2. Hej! Köpte 5 vad jag trodde var hönor men 3 av dem verkar vara tuppar. Försöker få tag på säljaren då jag känner mig lite lurad… trodde att jag köpte könsbestämda hönor. Bor i villa med grannar som störst av galande tuppar. Har du något tips på någon som kan vilja ha mina tuppar tro? Att nacka dem tror jag tyvärr inte att jag kan.. och då undrar jag hur man ska gå tillväga.. Kan det kanske finnas någon man kan hyra in och få hjälp av…
    Hälsningar Hanna, Ingarö

    1. Jag har bytt bort mina tuppar mot blåbär. Grannarna är betydligt mindre sentimentala. Annars går det att sälja dem på Blocket – det finns många som gärna köper och slaktar själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.