Hönsuppfödning del 13: 90 kilo foder

 

Hönsen har funnit sig väl tillrätta i sitt nyinredda hönshus. Men det stör mitt ordningssinne att samtliga väljer att sitta med rumpan ut mot rummet.
Hönsen har funnit sig väl tillrätta i sitt nyinredda hönshus. Men det stör mitt ordningssinne att samtliga väljer att sitta med rumpan ut mot rummet.

Tionde maj var hönsen inte större än att de fick plats i ett ägg. Nu har de lagt på sig en hel del – och flocken har satt i sig drygt ett kilo foder om dagen i snitt.

Håller fortfarande koll på vad de stoppar i sig. Igår gjorde jag slut på fjärde säcken med hönsfoder. Men då var en av säckarna en 15 kilos eftersom jag testade Svenska Foders variant. Alldeles för dyr.

Lantmännens Penna (för unghöns) kostar 6,90 kilot mot över 10 kronor kilot för Svenska Foders variant. När saker och ting stabiliserar sig lite mer ska jag leta ännu billigare alternativ. Kanske jag kan köpa en storsäck med säd från någon granne.

Mina 18 höns har alltså satt i sig 90 kilo foder på 11 veckor. Fem kilo per höna vilket ger en foderkostnad på knappt 40 kronor styck. Gissar att de väger ungefär 1,5 kilo nu, tupparna kanske något mer. Så det ska bli spännande att se vad de får för slaktvikt.

Nu räknar jag säck per säck för att få koll på hur mycket de äter per dag. Skulle önska att de tog för sig mer utomhus – men de verkar inte så förtjusta i att ge sig ut på för långa turer. Utnyttjar bara en liten del av hönsgården. Fast det kanske är för varmt ute i solen för dem också.

Hönsuppfödning del 12: Hönsen två månader
Hönsuppfödning del 14: Ska hönsen bli sams?

Så här började hönsen liv: Hönsuppfödning del 1

2 reaktioner till “Hönsuppfödning del 13: 90 kilo foder”

  1. Hej Anders! Du vet väl att hönsen äter nästan allt som ”blir över” i hushållet; gammalt bröd, fiskrens, äppelskrottar, ja rester överhuvudtaget. Det är bara att prova! Hälsningar f d kollegan i Göteborg, Lisa

    1. Jo, jag vet det. Men med närmare 30 höns förslår mina futtiga mattrester inte långt. Är nog alldeles för duktig på att ära upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.