Din guide till livet på landet

IP-Only eller Telia?

Uppdatering 2017-03-15 Bredband! Till slut har jag nu två lysande lampor på boxen i huset och bredbandet är inkopplat. Det tog sin tid – närmare ett år längre än väntat men nu är jag uppkopplad. Trots att jag bor mitt ute i skogen.

Uppdatering 2018-09-27: Det går inte att lita på fiber

Det var IP Only som gick segrande ur striden med Telia och jag är fortfarande glad över det. Men jag är inte nöjd med informationen vi fick från IP Only. Flera gånger fick vi besked om när vi skulle kopplas in – men när det datumet passerades hände inget. Om man själv tog kontakt – då fick man ett nytt datum. Jag är som sagt inkopplad nu, precis som flera andra gårdar i området. Men mina grannar 500 meter bort har inte ens fått grävt fram till huset. Så rent organisatoriskt är det lite av ett kaos.

Men om vi valt Telia kunde situationen varit ännu värre. IP Only får inte betalt förrän vi är uppkopplade, medan Telia krävde betalt i förskott och att vi skulle inkassera pengarna från våra grannar. Hade inte velat vara i den situationen att uppkopplingen drog ut på tiden och vi satt på grannarnas pengar.

Det finns ytterligare två skäl till att jag ser IP Only som ett bättre alternativ. Dels erbjöd de fiber till ALLA här på landsbygden. Telia, som tidigare inte varit intresserade av oss på landet, erbjöd fiber till två utvalda områden. Resten hade fått nöja sig med det sönderfallande kopparnätet eller allt dyrare mobila uppkopplingar. Det andra skälet är att när fibern väl är på plats så verkar bredband via IP Only vara ett betydligt billigare alternativ som man kan se i den här snabbjämförelsen.

Nu är väntan över för min del. Förra våren var vi lovade uppkoppling innan midsommar. När midsommar passerade var nästa besked september. Senaste beskedet från IP Only var att de planerat ”påbörjad byggnation under våren 2017” – mycket märkligt eftersom grävningen redan är klar och många redan fått boxarna monterade på husen. Och i dagarna fick jag ett mejl från IP Only som beräknade uppkoppling innan jul – trots att jag redan är igång…

Februari 2017: I mitten januari blåstes fibern till min gård. Mannen som var här sa att de skulle ha allt uppkopplat inom en vecka – det skulle bara komma hit någon och svetsa ihop fibern. Sen tog det stopp. Veckan efter fick vi brev från IP Only där de skrev att grävningen skulle börja under andra kvartalet i år??? Någon som svetsade ihop fibern dök aldrig upp. Den hänger fortfarande och ser ledsen ut.

Nu är jag som sagt uppkopplad och nöjd med det. Grannarna sitter fortfarande och väntar och att få några vettiga besked från IP Only verkar hopplöst -de verkar inte själva veta var de har grävt. Men som sagt: Jag är nöjd.

(Uppdatering 2016: Nu har fiberkabeln nått min gård!)

(Uppdatering 2 2016: Box monterad på huset.)

 

Här kan du se den jämförelse mellan Telia och IP Only som jag gjorde för ett år sedan:

IP-Only

IP-Only har skrivit ett samarbetsavtal med Vingåker kommun. Enligt kommunen var IP-Only det enda företaget som var villigt att ge alla fastigheter i kommunen möjlighet att ansluta sig. Inte bara de tätbefolkade områdena.

IP-Only erbjuder ett fast pris för anslutning: 20.900 utan Rotavdrag, 18.900 kr inkl. moms och rotavdrag.
Vår arbetsinsats:

Information och kontraktsskrivning med fastighetsägare.
Hjälp med projektering av ledningsdragning.
Kontraktsskrivning med markägare.
Hjälp med utstakning inför grävningen.

Fastighetsägarens insats:

Skruva upp en box på fastigheten. Behöver man hjälp med detta kostar det 1500:-.

Fördelar:
Fast pris – med ett fast pris fördelas kostnaderna mellan kommuninvånarna vilket gör det möjligt för mer ensligt belägna fastigheter att ansluta sig.

Förskott – IP-Only ligger ute med pengarna. Vi behöver inte vänta på att länsstyrelsen ska bevilja bidraget. Du behöver inte betala förrän fastigheten är ansluten.

Öppet nät – IP-Only är ingen tjänsteleverantör utan står bara för infrastrukturen.Alla operatörer konkurrerar på lika villkor i nätet.

Nackdelar:
ROT-avdrag – ROT-avdrag ges för den del av arbetet som sker på den egna tomten och IP Only fördelar sedan kostnaden så att alla får samma pris. Det betyder att anslutna fastigheter kommer att belastas olika mycket beroende på hur mycket grävning som görs på tomten. En viss osäkerhet om hur skattemyndigheten ser på upplägget. (Läs mer här).

Riskkapitalbolag – IP-Only ägs av riskkapitalbolaget EQT. Vad händer om/när nätet säljs vidare. Hur kommer villkoren att förändras? Samma farhågor dök upp när IP Only byggde stadsnätet i Uppsala. Då gjordes bedömningen att på grund av alla avtal med kommun, kunder och markägare är det inte praktiskt möjligt att förändra villkoren. (Läs mer här)

TeliaSonera

Genom dotterbolaget Öppen Fiber erbjuder TeliaSonera fiberkabel till fastigheter i kommunen.

TeliaSonera erbjuder via Fibergruppen ett fast pris för boende inom de områden de valt ut: 18.900 utan Rot-avdrag, priset med Rot-avdrag beräknas individuellt.

Vår arbetsinsats:
Bildande av förening (eller utnyttja existerande samfälligheter.)
Information och kontraktsskrivning med fastighetsägare.
Kontraktsskrivning med markägare.
Ansöka om bidrag
Hantera ekonomin i projektet (inkassera avgifterna från de fastigheter som vill ansluta sig och betala ut pengar när projektet är klart.)

Fastighetsägarens insats:
Ingen

Fördelar:

Delvis statligt – TeliaSonera är ett mycket stort och delvis statligt ägt företag vilket kan borga för att de har ett långsiktigt åtagande.

Nackdelar:

Ekonomi – Att vi själva ska hantera ekonomin och driva in pengar.

Förskott – Att vi först ska betala till föreningen och inte kan vänta tills fastigheten är ansluten. Projektet kan inte komma igång förrän länstyrelsen beviljat bidrag.

Telias nät – Även om dotterbolaget heter Öppen Fiber så är det Telia som är ägare. Eftersom de själva är tjänsteleverantör så finns det en osäkerhet om de kommer att ge konkurrenterna såna villkor att många vill erbjuda sina tjänster i Telias nät.

Här hittar du en snabbjämförelse mellan de olika alternativen med priser på olika tjänster.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Maran

Maran är en hönsras som härstammar från Frankrike. Det är en kombinationsras som är känd för att ha exceptionellt fint

Läs mer

Om

Om bloggen: Från Stockholm till vägens slut är en blogg som jag startade när jag flyttade ut till landet. Numera ligger

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter