Att bygga en stor damm

Efter ett och ett halvt år börjar dammen se riktigt fin ut. De problem som återstår är att komma tillrätta med vattenkvalitén, bygga en stabilare bro – och kräftorna förstås.
Efter ett och ett halvt år börjar dammen se riktigt fin ut. De problem som återstår är att komma tillrätta med vattenkvalitén, bygga en stabilare bro – och kräftorna förstås.

När jag flyttade hit till gården fanns det en liten träskmark med glasbjörkar, tuvor och vatten. I kanten på träsket hade tidigare generationer grävt en liten damm som brukade torkade ut på sommaren. Jag hade större ambitioner.

När jag flyttade hit fanns et en liten grund damm som torkade ut på somrarna.
När jag flyttade hit fanns det en liten grund damm som torkade ut på somrarna.

När jag avverkat träden som stod i träskmarken var det bara att invänta grävmaskinen. Jag hade varit i kontakt med länsstyrelsen och fått besked om att det inte krävdes tillstånd om så länge min damm inte påverkade existerande dikning. Skulle jag ha lagt dammen med anslutning till mitt gamla dike hade den däremot varit tillståndspliktig. Då hade det krävts samråd, miljökonsekvensbeskrivning etc etc Nu finns det dessutom ett undantag i reglerna om man ska odla fisk eller kräftor, då krävs heller inget tillstånd. Jag har dessutom hört från andra dammbyggare att samråden med länsstyrelsen kan vara knepiga – de ger i princip inga råd utan säger bara ”bygg – så kommer vi och pekar ut vad som blivit fel”. Men de jag pratat med kanske bara hade otur.

I november 2013, när dammen var nygrävd, såg det mest tragiskt ut. Men tminstone var den stor och djup vilket innebar potential.
I november 2013, när dammen var nygrävd, såg det mest tragiskt ut. Men åtminstone var den stor och djup vilket innebar potential.

Dammen grävdes i november 2013. Jag passade på när jag hade en grävmaskin här och det tog ungefär en dag för honom att gräva ut en närmare 400 kvm stor damm. Kostnaden för grävningen hamnade på runt 7000 kronor. Innan grävningen hade jag gjort en noggrann karta över min blivande damm, men i praktiken kom den knappt till användning. Ska man bygga hus är det noggrant med grävningen men för en damm är det bättre att anpassa sig till naturen. Jag visade var jag ville han skulle lägga massorna och sen fick han gräva fritt. En duktig grävmaskinist vet hur branta kanter han kan göra och enda förhållningsordern var att dammen skulle bli så stor och djup som möjligt. Kommer man till berggrund eller riktigt stora stenar är det bättre att gräva vidare åt ett annat håll.

Man bör tänka på var man ska lägga massorna. Det blir en hel del när man gräver en damm. Och har man morän blir det mycket sten.
Man bör tänka på var man ska lägga massorna. Det blir en hel del när man gräver en damm. Och har man morän blir det mycket sten.

Nu är den runt 350 kvadratmeter och har ett största djup på 2,5 meter. De tog några månader innan dammen var helt fylld.  men till slut låg vattennivån där den skulle. Det ligger ett gammalt dräneringsrör mellan diket och dammen vilket innebär att vårfloden hjälper till att fylla den, och så får man göra utan tillstånd. Planen är att bygga en brunn mellan dammen och diket som ska fungera som både påfyllning under vårfloden och överflödsavrinning. Man vill inte att dammen blir överfull och börjar rinna ut över vallarna, då kan den ta med si stora jordmassor.

Jag har ingen dammduk i dammen eftersom det skulle bli alldeles för dyrt. Istället tänkte jag avvakta och se hur tät den var. Och det har fungerat bra trots att dammen är byggd på morän. Hade den läckt föreslog grävmaskinisten att jag skulle köra hit några lastbilslass lera för att täta, men det har fungerat ändå.

Ett andpar flyttade hit redan första somrarna, men pga av rovdjurstrycket har draken tvingats skaffa nya fruar med jämna mellanrum.
Ett andpar flyttade hit redan första somrarna, men pga av rovdjurstrycket har draken tvingats skaffa nya fruar med jämna mellanrum.

Sommaren 2014 byggde jag en liten brygga i dammen för att kunna bada. Bottnen är ganska lerig och när kräftorna kommer vill man inte bli nupen i tårna. Jag har också planterat ut en del dammväxter. Många växter har vandrat in av sig själva, men viss ville jag särskilt ha. Som nitella och näckrosor, en för nytta och en för nöje. Djurlivet i dammen kom nästan direkt med insekter, ödlor, grodor och fåglar. Särskilt änderna har för med sig dramatik till gården. Jag har själv satt ut några guldfiskar för att få igång eko-systemet. Dessutom uppskattar bina att ha tillgång till vatten så nära kuporna.

De inplanterade guldfiskarna visade sig inte på månader efter att jag satt ut dem. Men de verkar vara välmående.
De inplanterade guldfiskarna visade sig inte på månader efter att jag satt ut dem. Men de verkar vara välmående.

Nu i vår har jag dessutom byggt en tillfällig bro ut till ön. Den var tänkt att bli permanent, men jag tror att det blir snyggare och säkrare med en bro av virke. Mina närmaste planer för dammen är att bygga ett vattenfilter för att få cirkulation och klarare vatten. Att köpa ett filter för en så här stor damm är inte överkomligt för mig. Men ett hembyggt filter är nog så bra om man hittar rätt ritningar.

Två näckrosor har jag planterat och både blommade försommaren. Får se hur de klarat vintern.
Två näckrosor har jag planterat och både blommade förra sommaren. Får se hur de klarat vintern.

14 reaktioner till “Att bygga en stor damm”

  1. Vattennivån ligger rätt stabil. Sjönk ett par decimeter under fem veckors torka förra sommaren. Ligger en decimeter högt nu efter skyfallet för någon månad sedan.

 1. Är sugen på att gräva en damm själv men är rädd att den växer igen fort alternativt att det blir mycket jobb att sköta om den. Hur fungerar den biten för dig?
  /malin

  1. Min erfarenhet är att dammen blir enklare att sköta ju större den är, och jag har inte haft några såna problem. Nackdelen med en stor damm är att ev filter och pumpar blir mycket dyrare. Hur stort hade du tänkt dig?

 2. Tänker göra en större damm i min trädgård men är inte lockad av dammduk eftersom min nuvarande damm fick hål i den. Leran som du nämner hur tjockt lager ska det vara?
  Intressant blogg. Följer intresserat fortsättningen.

  1. Jag vet faktiskt inte. Fick bara tipset från grävmaskinisten men eftersom min damm var tät även utan lera behövde jag inte forska vidare.

 3. Oj så vackert. Vilket fint projekt. Har du sötvattenmusslor där också? De ska ju vara bra på att rena vatten… Jag håller på färdiggör en damm i min trädgård, blev större än jag tänkt men betydligt mindre än din…. 🙂 Sju guldfiskar har flyttat in, de är så vackra att se på.

 4. Verkligen kul med alla projekt du gör, verkligen inspirerande!
  Jag kommer köpa gård i Uppsala alt norra Stockholm inom 12 mån pga att jag vill inte enbart ha storstadsliv utan få lite variation med gårdsliv samt att bli självförsörjande. Jag funderar på just att ha äppelträd för att musta men vad tror du om att ha elstängsel runt hela gården från lågt till högt så är det bara att köra på med äppel odling? Jag funderar på varför du inte ger det en till chans för jag undrar om det är något jag missat?
  Tack igen för fin Youtube!

  1. Jag hade elstängsel runt hela gården med 90 cm fårstängsel i botten men det är svårt att få det helt tätt mot marken. Att använda bara eltråd verkar inte fungera så bra. Grannen har försökt men de hoppar genom stängslet trots att han bara hade 40 cm mellan trådarna.

 5. Hej,

  intressant blogg.
  Jag har planer på att bygga en damm i min skog, ser ut att kunna bli ungefär samma storlek som din.
  Hur har du löst det med in- och utlopp? Eller har du inget? Kan inte se något om det. Tror du det skulle påverka vattnets klarhet i så fall? Jag är inte sugen på att behöva ha filter nere i skogen men vill samtidigt att vattnet ska kännas tillräckligt klart att bada i. Jag har diken/bäckar till och från platsen där jag tänkt gräva min damm hoppas det ska göra så att vatten rör på sig och därmed hålls rent.
  Funderar också på botten, någon duk blir inte aktuellt för mig, kan man hälla i något lass med småsten, typ tumlade på något sätt eller tror du de kommer sjunka ner genom dyn? En annan idé jag har är att gjuta några trappsteg ner under ytan så man slipper traska i dy. Spännande! Svårt att hitta information om mer naturliga dammar, verkar ju vara en fluga nu att göra små baddammar, som jag egentligen nog är mer än pool än en damm ändå…och då får man liksom inte relevant information riktigt. mvh Simon

  1. Om du gräver en damm med inlopp från ett dike eller bäck krävs en vattendom eftersom du påverkar allt vatten nedanför dammen. Och det är dyrt. Därför är min damm grävd bredvid diket. Har rör mellan arm och dike så vårfloden fler dammen, så får man göra utan tillstånd. Småsten kommer sannolikt att försvinna i dyn, om dammen ska vara naturligt tär krävs det någon form av lerbotten och då kommer det att vara dybotten. Jag löste problemet med en brygga och badstege för att slippa gå i dyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.